Gullermukkens blog

Gullermukkens blog

Om bloggen

Her skriver jeg om nogle af mine interesser: familie, håndarbejde, livretter m.v. Du kan derfor se nogle af de projekter, som jeg udfordrer min funktionsevne og min og families tålmodighed med.

Wienerschnitzel

Mad til hverdagenPosted by Birgitte Hedahl Køster Sat, September 26, 2015 20:20:39
Wienerschnitzel med råstegte kartofler og dampede grøntsager.

Start med at skrælle kartoflerne og skær i tern. Varm panden og steg kartoflerne.
Lav beignetdej.

Beignetdej
2 æg
1½ dl mælk eller vand
½ tsk salt
100 g mel

Beignetdejen piskes sammen og schnitzelen vendes i dejen, drypper af og vendes herefter i rasp. Schnitzlerne hviler herefter 15 min. mens grøntsagerne klargøres.
Damp grøntsagerne og færdigsteg kartoflerne mens Schnitzlerne tilberedes.
Vi valgte denne gang at friturestege schnitzlerne i 2 min. og de blev rigtig gode.

  • Comments(0)//blog.gullermukken.dk/#post427

Karrysuppe

Mad til hverdagenPosted by Birgitte Hedahl Køster Wed, June 03, 2015 14:57:37


Karrysuppe til 4 personer:
Ingredienser:
1 stort løg
Olie
2-3 spsk karry
1 ds. flåede eller hakkede tomater
Fiskebouillon + vand (ca. liter)
½ l piskefløde
1 ds. ferskner
Evt. tabasco
Rejer

Løget hakkes groft og svitses i lidt olie med karry.
Tomater, fiskebouillon, piskefløde, evt. tabasco og saft fra fersknerne koges igennem. Blendes evt.

Serveres med ferskner skåret i tern og rejer til.

  • Comments(0)//blog.gullermukken.dk/#post411

Spaghetti med kødboller

Mad til hverdagenPosted by Birgitte Hedahl Køster Mon, November 17, 2014 12:49:06
Familiens yndlingsret i øjeblikket er Spaghetti med kødboller.



Ingredienser til kødboller:
500 g hakket svine/kalv
1 løg
1 spsk mel
1 æg
½ tsk cayenne peber
½ tsk paprika
1 tsk tomatpure
1 fed hvidløg
hakket frisk basilikum
2 tsk salt
friskkværnet peber

Ingredienser til sauce
1 løg
1 fed hvidløg
1 spsk hakket basilikum
½ tsk cayennepeber
2 dåser hakkede tomater
2 tsk sukker
1 tsk groft salt
½ dl piskefløde

Tilbehør:
Spaghetti

Rør ingredienserne til kødbollerne sammen og form herefter farsen til boller og brun dem på panden.

Svits løg, hvidløg, cayennepeber i en stor gryde til løgene er klare. Tilsæt de hakkede tomater og basilikum, salt og sukker og lad saucen koge ved svag varme under låg ca ½ time.
Imens sættes vand over til spaghetti. Mens spaghettien koger, så gøres saucen færdig således: Tilsættes fløden og når kødbollerne er færdige tilsættes disse og simrer med i ca. 10 min. til spaghettien er færdig.



  • Comments(0)//blog.gullermukken.dk/#post374

Tomatsuppe

Mad til hverdagenPosted by Birgitte Hedahl Køster Tue, August 19, 2014 17:05:47
Det er på denne tid, at tomaterne er billige og derfor blev det til tomatsuppe med friske tomater, gulerødder og en smule fløde.

Ingredienser:
2 spsk. olivenoie
1 løg
2 gulerødder
2 fed hvidløg
16 friske tomater (eller 4 dåse flåede tomater)
1 liter hønseboullion
½ tsk tørret eller frisk timian
1 dl friskhakket basilikum
2 dl fløde
salt og peber

Fremgangsmåde
Varm olien op i en stor gryde og svits de finthakkede løg og gulerødder til de er bløde. Tilsæt hvidløg og rør godt rundt. Tilsæt de grofthakkede tomater sammen med hønseboullion.
Hæld basilikum og timian i og lad tomatsuppen simre under låg i ca. 20 min.
Blend herefter suppen til den er en ensartet masse og tilsæt fløden. Rør godt rundt og smag til med salt og peber.

  • Comments(0)//blog.gullermukken.dk/#post357

Hjemmelavet pizza

Mad til hverdagenPosted by Birgitte Hedahl Køster Wed, August 13, 2014 20:15:44
Nikolai har fået en ny livret. Hjemmelavet Pizza Margherita - The Chiappa way

Nikolais pizza margherita skal ikke have basilikumblade på, som der ellers er i denne opskrift.

The Chiappa way

4 stk
Ingredienser, dej:
4 g tørgær
1 spsk sukker
250 ml varmt vand
500 g '00'-mel
1 tsk salt
2 spsk olivenolie

Ingredienser, tomatsauce:
1 ds. hakkede tomater
1 spsk olivenolie
1 tsk oregano
1 knivspids cayenne peber
1 tsk salt

Ingredienser, øvrig topping
Mozzarella
basilikum blade

Fremgangsmåde:
Forvarm ovnen på den højest mulige temperatur og opvarm samtidig en pizzasten.
Bland gær, sukker og varmt vand for at aktivere gæren.
Stil til side i 5 min.
Put mel i en skål og tilsæt salt. Tilsæt melblandingen til gærblandingen indtil det giver en glat dej.
Tilsæt olivenolie og ælt dejen indtil det bliver en glat kugle.
Stil til hævning i skålen dækket med et fugtigt klæde i ca. 1 time, indtil dejen er dobbelt størrelse.
Blend tomaterne med olivenolie, oregano, cayenne peber og salt indtil det er en ensartet masse.
Når dejen er hævet færdig, så skæres den i kvarte og trilles til kugler, der dækkes med det fugtige klæde, så dejen ikke udtørrer.
En ad gangen formes dejen til runde, tynde pizzaer.
Tag pizzastenen ud af ovnen og sæt den formede pizza på stenen. Pynt pizzaen med et tyndt lag sauce, drys mozzarella ost og basilikumblade på.
Pizzaen bages ca. 5 min. indtil osten er smeltet og bunden er sprød og gylden.

Hvis man ikke skal lave 4 pizzaer, så kan dejen fryses ned og optøes en anden dag.

  • Comments(0)//blog.gullermukken.dk/#post354

Lav den hemmelige ingrediens selv - SMØR!

Mad til hverdagenPosted by Birgitte Hedahl Køster Fri, August 30, 2013 16:34:20

Da jeg tidligere har opdaget, at den hemmelige ingrediens faktisk er SMØR, så måtte jeg lige prøve, hvordan det egentlig laves.

Og det er virkelig nemt! (men dyrere end alm. købesmør,så ikke her, at man bliver millionær ved at gøre-det-selv).

Barnelærdommen sad lidt fast endnu - og jeg gik igang med at piske noget fløde, der var tilbage fra Nikolais fødselsdag (overskydende fløde fra den varme chokolade med flødeskum). Det er bare at blive ved med at piske på høj hastighed - indtil fløden skiller i smør og kærnemælk. Derefter brugte jeg min finmaskede si og siede kærnemælken fra. Tilsatte lidt salt - og vupti - dejlig smør, som Nikolai og hans ven indtog sammen med undertegnede i en bagekartoffel.

Så nu har jeg også prøvet det smiley

og når vi nu er i gør-det-selv-humør, så skal der også laves påskeklip til flødekartonen, så den er klar til at så karse i.



  • Comments(0)//blog.gullermukken.dk/#post275

Yoghurt laves i ovnen

Mad til hverdagenPosted by Birgitte Hedahl Køster Tue, August 27, 2013 22:12:15

Her er den opskrift og fremgangsmåde, som jeg brugte til den hjemmelavede yoghurt, der endte med at blive til yoghurtis med hindbær:

1 l sødmælk

2½ dl. piskefløde

5 dl. yoghurt naturel

Mælk og fløde varmes op til kogepunktet. Derefter lavere varme, så mælken lige småsimrer i ca. 15 min. Herefter afkøles massen til 40-42 grader (Det er vigtigt, at massen har den rette temperatur. Ellers ødelægges yoghurtbakterierne!) Du kan evt. fremskynde afkølingen ved at sætte gryden i koldt vand.

Halvdelen af den købte yoghurt naturel puttes i en glaskål/et glas og der tilsættes ca. samme mængde mælk fra gryden. Rør rundt til massen er ensartet og hæld derefter massen tilbage i gryden med mælk. Gentag med den sidste halvdel af købeyoghurten. Når det hele er tilbage i gryden, så rør til massen er ensartet.

Hæld indholdet fra gryden i en glasskål og læg låg på. Her du ikke et låg, så dæk med sølvfolie.

Og her bruger jeg så min ovn og sætter på programmet: Yoghurt.

Temperaturen er vist omkring 45 grader og programmet kører i 3 timer.

Tag yoghurten ud af ovnen og afkøl. Sættes derefter i køleskabet og kan holde sig en lille uge. Du kan også lave yoghurtis og fryse ned.

Hvis du ikke har en ovn med specielt yoghurtprogram - så findes der en del andre måder at lave yoghurt på: Indpakket under en dyne, under varmetæppe, i en varmekasse - eller i vandbad i ovnen. Man kan endda købe et specielt yoghurtapparat.



  • Comments(0)//blog.gullermukken.dk/#post273

Hjemmelavet leverpostej

Mad til hverdagenPosted by Birgitte Hedahl Køster Wed, April 04, 2012 15:36:33
I morgen er det skærtorsdag og det er tradition, at vi mødes hos mor Lis. Jeg har lovet at tage leverpostejen med i år. Det er ellers mor Lis, der plejer at lave den.

Jeg var heldig at vores lokale Brugs havde hakket lever og spæk. Det var i nogle færdigepakkede aluforme.

Til min leverpostej brugte jeg:

350 g hakket lever

350 g hakket spæk

1 løg

1 æg

Opbagning af:

2½ spsk mel

50 g smør

2? dl. madlavningsfløde (en rest) og 1 dl. mælk

Følgende krydderier:

2 spsk salt

1 tsk peber

½ tsk stødt allehånde

1. Tænd for ovnen ved 170 grader.

2. Bland lever og spæk i en skål.

3. Lav opbagningen (lidt tykkere konsistens end til sauce).

4. Jeg blendede løget, men det kan vist også rives. Da jeg alligevel havde fat i blenderen, så blendede jeg også lige lever/spæk-blandingen lidt, idet jeg godt kan lide finthakkede postejer.

5. Tilsæt de resterende ingredienser og bland godt.

6. Leverblandingen hældes i forme (jeg brugte alu-formene, som leveren og spækket blev købt i - og så havde jeg yderligere 2 små postej-forme). Fyld ikke formene helt op, da leverpostejen hæver lidt under bagningen.

7. Bag i vandbad i ovnen ved 170 grader i 1 time.

  • Comments(0)//blog.gullermukken.dk/#post89
Next »