Gullermukkens blog

Gullermukkens blog

Om bloggen

Her skriver jeg om nogle af mine interesser: familie, håndarbejde, livretter m.v. Du kan derfor se nogle af de projekter, som jeg udfordrer min funktionsevne og min og families tålmodighed med.

Rabarbertærte med tvebakker

Mad fra havenPosted by Birgitte Hedahl Køster Fri, May 31, 2013 16:39:19

I anledning af min svogers 40-års fødselsdag, var vi inviteret til fødselsdag. Her fik vi en fantastisk god rabarbertærte med tvebakker.

Opskriften var vist således:

500 g rabarber

100 g sukker

(vanillestang?)

1 helt æg

150 g smeltet smør eller flydende margarine.

8-10 tvebakker

hakkede nødder

skær rabarberne i stykker. Rabarberstykker, vanillekorn og sukker kommes i en gryde og koges op (som til rabarberkompot).

Pisk æggemassen luftig og tilsæt det smeltede smør.

Fordel rabarberkompotten i et tærtefad.

Fordel æggemassen over rabarberkompotten.

Knus tvebakkerne over æggemassen og pynt til sidst med de hakkede nødder.

Bages i ovnen ca. 30 min. ved 180 grader.

Jeg bad om opskriften på mail, men foreløbig er det her som jeg husker den, selvom jeg ikke er helt sikker på det med vanillestangen.

Der blev serveret creme fraiche og flødeskum til hos min søster. Jeg er hverken vild med flødeskum eller cremefraiche - men til gengæld elsker jeg is og efter min opfattelse, så var det et perfekt match af det søde og det syrlige med de sprøde tvebakker.

  • Comments(0)//blog.gullermukken.dk/#post249

Mynteis med chokolade

Mad fra havenPosted by Birgitte Hedahl Køster Tue, May 28, 2013 13:51:50

Min mynte er vokset eksplosivt i haven.

Det er vist på tide, at jeg får lavet noget mynteis. Jeg har tidligere haft held med mynteisen med chokolade.

Det ligner næsten persillesovs. Men det dufter bestemt ikke sådan.

I øvrigt brugte jeg ikke helt så meget chokolade, som der var lagt op til i opskriften.

Ismassen blev kørt gennem min ismaskine i går aftes og stillet i fryseren.

Mængden af is passede lige præcis ned i en carte d'or-plast-bøtte.

Måske jeg skulle invitere mor Lis og far på middag med dessert? Men man kan selvfølgelig ikke invitere og så servere noget, der ikke smager godt. Jeg må nok hellere prøvesmage isen.

Mmmm, det kan godt spises. Hvis jeg kan nå det, så vil jeg prøve at lave nogle hjemmelavede isvafler til. Det gik da helt fint i sommers i mit isvaffeljern. Det skal nok bare være nogle små vafler, der ikke rulles til kræmmerhuse.

  • Comments(0)//blog.gullermukken.dk/#post246

Jordskokkesuppe a la Meyer

Mad fra havenPosted by Birgitte Hedahl Køster Wed, October 31, 2012 13:33:24
Dette år vil jeg prøve jordskokkesuppe a la Meyer.

Han gennemgår tilberedningen af den lette og cremede suppe her: http://www.bogtube.dk/video/nem-og-cremet-jordskokkesuppe-la-meyer

Så jeg skal bare i haven.

Jeg var egentlig sikker på, at Michael havde Meyers 'Almanak' opskriftsbog - men jeg kan ikke finde den. Derimod står de andre af Meyers bøger og griner ad mig på reolen (Meyers salatværksted, Smagen af Danmark, Meyers bageri osv.)

Det går nok alligevel.

  • Comments(0)//blog.gullermukken.dk/#post164

Jordskokkesuppe med jordskokkechips

Mad fra havenPosted by Birgitte Hedahl Køster Wed, October 31, 2012 13:30:29
Sidste år ved denne tid var Nikolai og jeg i haven for at høste nogle af jordskokkerne. De var igang med at brede sig til det meste af mit højbed, men de var jo også dekorative, som de står der med deres gule blomster.

Den dag blev det til knapt 1 kg. og så kunne man næsten ikke se, at vi havde taget nogle!

Og så fik vi jordskokkesuppe:

Ingredienser

1 hel fersk kylling

700 g jordskokker (husk at tage 3-4 fra til chips!)

50 g smør

1 løg

3 laurbærblade

1 gulerod

1 løg

ca. 1 liter vand

1/4 piskefløde

salt

peber

evt. purløg

Kyllingen koges i en grøde med ca. 1 liter vand, laurbærblade, gulerod og løg i ca. 1 time.

Jordskokkerne skraldes og skæres i terninger og steges i en anden gryde med smørret indtil de er klare. Tag dem af varmen og lad stå indtil kyllinge fonden er færdig.

Hæld kyllingefonden fra (ca. 1 liter) ned til jordskokkerne og lad dem koge møre ved svag varme - ca. 20 min.

Herefter blendes det hele sammen med 1/4 liter piskefløde og smages til med salt og peber. Suppen er færdig!

Skær de 3-4 jordskokker i papirtynde skiver og gnid dem med olivenolie og salt.

Bag dem i et tyndt lag i ovnen ved 200 grader i ca. 5-7 min. Så skal de være gyldne og sprøde.

Server suppen og pynt den med jordskokke chipsene og evt. purløg.

Dagen efter fik vi tarteletter med høns i asparges og resten af kyllingen blev brugt til mormor Lis's kyllingesalat og taget med til familietræf i Husby.

  • Comments(0)//blog.gullermukken.dk/#post163

Mynte i massevis

Mad fra havenPosted by Birgitte Hedahl Køster Sun, October 07, 2012 16:23:28
I øjeblikket står mynten og ser så indbydende ud i haven. Jeg vil rigtig gerne få brugt noget af det og samtidig forlænge glæden ved at have sine egne krydderurter i haven. Indtil nu har vi bare nydt at pifte rabarbersaften op med lidt hakket mynte. Nu er efteråret jo faktisk kommet og inden længe ser mynten nok ikke længere så indbydende ud, så jeg vil igang med nogle af de forskellige ideer.

Her i familien har vi ikke så megen erfaring med mynte, så jeg må prøve mig frem med nye opskrifter, selvom Michael foreslår at den bruges i Mojitos og her er der da også nogle forskellige af slagsen.

Det kunne være spændende at prøve en mynteis med chokolade, når jeg nu har fået den ismaskine sidste jul. Eller den mere syrlige sorbet-is, Mynte-lime-sorbet.

Eller måske prøve at skifte rosenbladene ud med mynteblade og lave kandiseredemynteblade. Der er i øvrigt også en anden måde at kandisere blade og blomster på.

Hvad med Melon i Myntesukker eller myntesalt?

Jeg tror ikke jeg har mod på myntegele, som Viden om Mad bla. foreslår. Det kunne jo også bare blive til at hakke nogle mynteblade og fryse ned i isterninger.

  • Comments(0)//blog.gullermukken.dk/#post158