Gullermukkens blog

Gullermukkens blog

Om bloggen

Her skriver jeg om nogle af mine interesser: familie, håndarbejde, livretter m.v. Du kan derfor se nogle af de projekter, som jeg udfordrer min funktionsevne og min og families tålmodighed med.

Brug og misbrug af gratis mønstre

African queen quiltPosted by Birgitte Hedahl Køster Tue, July 28, 2015 22:53:52

Jeg kommer fra en familie, hvor vi elsker at give og modtage gaver – både til jul og til fødselsdag og nogle gange behøver vi ikke engang at have en anledning – andet end et ønske om at glæde gavemodtageren. Jeg har opdraget mine børn, som jeg selv er blevet opdraget – at man modtager en gave med taknemmelighed og viser dette ved at sige pænt tak for gaven til gavegiveren.

Et gratis mønster er en gave fra en kreativ sjæl, der ønsker at glæde andre. Jeg ved godt, at man ikke kan forlange, at nogen siger tak for en gave. Men jeg må indrømme, at det er ret så skuffende, at de fleste ikke engang tager sig tid til at 'læse kortet og se, hvem der er afsenderen'. For det mindste man kan gøre, det er efter min opfattelse, at vise respekt nok til at give kredit til den person, som har stillet et gratis mønster til rådighed. Det være sig strik, hækling, patchwork eller andet håndarbejde! Jeg kan ikke lægge hovedet på blokken på, at jeg altid gør det, for jeg er ikke perfekt, men jeg forsøger det bedste, som jeg kan med at linke til de sider og designere, hvor jeg har fundet mønstre og inspiration, hvad enten det er gratis mønstre eller købte mønstre. Er det noget, som jeg har set 'ude i den virkelige verden', så gør jeg en stor indsats for at finde ud af, hvor mønsteret kommer fra, så jeg på den måde kan sige noget om designeren.

Det kan selvfølgelig være almindelig uopdragenhed og uhøflighed, at man ikke gør det. I bedste fald er det måske uvidenhed om, hvad et gratis mønster betyder for den person, der stiller mønsteret gratis til rådighed. Selvom mønsteret er 'gratis' til download på en hjemmeside, så må man altså ikke bare kopiere det og lægge det op andre steder på nettet. Et gratis mønster giver måske en indirekte indtægt til hjemmesiden og designeren i form af klik og besøgende på hjemmesiden. Det er dog ikke tilfældet for mig, men skuffelsen er der alligevel, at andre bare kopierer mine mønstre og deler med andre – uden nogen form for link eller nævnelse af navn.

Når det så er sagt, så glæder jeg mig dog altid over at se nogle færdige udgaver af mine mønstre og det er for mig det primære mål med at dele opskrifter her og jeg ville ønske, at jeg kunne vise nogle af udgaverne af bla. African Queen-tæpperne her, men da JEG ikke stjæler fotos fra andre, så kan jeg ikke det. Du er dog meget velkommen til at sende en kopi af dit billede til mig pr. e-mail (admin@gullermukken.dk), hvis jeg må vise det på min hjemmeside.  • Comments(2)//blog.gullermukken.dk/#post418