Gullermukkens blog

Gullermukkens blog

Om bloggen

Her skriver jeg om nogle af mine interesser: familie, håndarbejde, livretter m.v. Du kan derfor se nogle af de projekter, som jeg udfordrer min funktionsevne og min og families tålmodighed med.

Min opskrift på traditionelt rugbrød

BrødPosted by Birgitte Hedahl Køster Tue, March 13, 2012 11:25:43
Et traditionelt rugbrød kræver, at man begynder dagen før man vil spise sit rugbrød. Og ved min opskrift, så skal man allerede da have en surdej. Dvs. hvis man starter med iblødsætningerne en morgen, så har man friskbagt, afkølet rugbrød til frokost næste dag.

Dag 1

1. Iblødsætning:

125 g surdej

125 g rugmel

10 g gær

150 g vand (=1½ dl.)

2. Iblødsætning

150 g knækkede rugkerner

50 g solsikkekerner

50 g hørfrø

400 g vand (=4 dl)

De to iblødsætninger røres sammen i hver sin skål/glas og står herefter tildækket ved stuetemperatur i ca. 24 timer.

Dag 2

De 2 iblødsætninger røres sammen tillige med at der tilsættes

15 g salt

12 g maltmel

200-225 g rugmel

Når dejen er rørt sammen, så skal konsistensen være, så dejen ikke glider ned af siden af skålen og samtidig skal dejen 'skubbe tilbage'. Hvis dejen glider ned af skålesiden, så skal der lidt mere rugmel i. Hvis dejen ikke skubber tilbage, så skal der lidt mere vand i. Når dejen har den rette konsistens, så skal den i en smurt form.

Min rugbrødsform er 30x10,5x10,5 cm og har en belægning, der ikke skal smøres. Denne formstørrelse giver ved denne opskrift, hvad der svarer til ½ stykke 'købe-Koberg-rugbrød'. Størrelsen passer fint til, hvad vi kan nå at spise i vores familie. Dvs. dobbelt portion for at fylde formen og få et standard stort købe rugbrød!

Tænd for ovnen på 180 grader (ikke varmluft). På den måde bliver ovnen gennemvarm, mens dejen hæver 1-1½ time i den overdækkede form.

Rugbrødet skal bages ved 180 grader i 60-80 min, eller indtil stegetermometer viser en centertemperatur på 97 grader.

  • Comments(0)//blog.gullermukken.dk/#post49